panelarrow

Sport för alla

Fotboll framförallt men också andra sporter

Sverige i EM-kval till Frankrike 2016

Efter att ha missat VM i Brasilien i somras hoppas vi givetvis alla på att Sverige ska ta sig till nästa stora turnering, nämligen EM i Frankrike om knappa två år. Eftersom EM har utökats med 8 lag till hela 24 lag bör Sverige faktiskt ta sig till EM även om man inte spelar på topp.

Sverige har hamnat i en halvtuff grupp kan man väl säga tillsammans med Ryssland, Österrike, Montenegro, Moldavien och Liechtenstein. De två bästa lagen i gruppen går direkt till EM medan trean tvingas till playoff.

De två lag som Sverige i huvudsak konkurrerar med om de två direktplatserna är Ryssland och Österrike. Dock gäller det att se upp för Montenegro som är något av en dark horse. Montene lyckades faktiskt ta sig till playoff inför EM 2012 där det dock blev respass mot Tjeckien.

Hittills har Sverige spelat tre matcher i EM-kvalet. I första matchen mot Österrike borta blev det 1-1 likaså i hemmamatchen mot Ryssland. I senaste matchen mot Liechtenstein blev det en relativt komfortabel 2-0-seger. I mitten av november väntar en knepig bortamatch mot Montenegro. En vinst här och det ser ljust ut inför fortsättningen. Ett oavgjort resultat är okej. Vid en förlust blir det betydligt tuffare, då även Montenegro bjuds in i kampen om de åtråvärda platserna till EM.

Det definitiva avgörandet i Sveriges grupp kommer troligtvis att stå i början av september nästa år när Sverige inom loppet av fyra dagar möter dels Ryssland borta, dels Österrike hemma på Friends Arena. Två bra resultat i de matcherna och Sverige är med största sannolikhet klara för EM i Frankrike 2016.