Sport för alla

Spel på fotboll

Fotboll är världens största sport både sett till utövare och hur många det engagerar runtom i världen. Ibland tänker man inte på hur många olika delar av samhället den engagerar och sätter i rullning. För bettingindustrin är fotbollen guld värd.

Betting

Och det är just betting, eller spel på fotboll som vi tänkte inrikta oss på idag, vilka typer av spel som finns och hur det går till. En del av informationen till artikeln har vi hämtat från sajten Tippat.se som är en sajt där du dels får odds och betting förklarat för dig och dels kan få speltips och intressanta artiklar om fotboll och en del annan sport.

Man skulle kunna säga att det finns två huvudspår när det gäller betting, tipsspel och oddsspel. Det finns de som kallas för oddsspel och det finns de som kallas för tips, men alla spel utgår ytterst från odds, så det är det vi lägger fokus på.

Odds

Det är naturligt att börja med att förklara odds eftersom det är detta som alla spel på sport utgår ifrån – även om det är en tipsrad. Odds kan lättast översättas till en siffra som motsvarar sannolikhet för utgången av något. Exempelvis om Bayern München möter ett svenskt lag i Allsvenskan, då kommer oddset att vara mycket mycket lågt på att tyskarna vinner matchen eftersom att sannolikheten är så hög. Odds är också det man räknar ut vad vinstsumman skall bli om det man gissar på slår in. Ekvationen för utdelning av ett oddsspel kan se ut såhär:

I x O = U

Det vill säga att insatsen multiplicerat med det satta oddset blir summan för utdelningen. Så satsar du 10 kronor på ett odds som är 2.00 så kommer du att få 20 kronor tillbaka om ditt spel går in. Samma princip gäller även om man spelar på fler matcher, det enda som sker är att den faktiska ekvationen blir längre. Exempel:

I x O1 x O2 = U

En enkel logik helt enkelt. 2 x 2 = 4 i vanlig matematik och 4 när man räknar ut odds. Samma princip gäller även när man räknar ut vinstsumman för ett tips. Stryktipset är 13 matcher och för att räkna ut vinstsumman så multiplicerar man helt enkelt oddsen från resultatet av de 13  ingående matcherna. Skillnaden är dock att man inte räknar det utifrån insatsen på samma sätt. Det är bara på spel där man kan välja kostnad per rad som man kan påverka utdelningen. Vanligen kostar varje rad 1 krona, vilket innebär att utdelningen alltid är (1 x O).