Sport för alla

Sätt ihop ditt eget drömlag i fotboll

Fotbollsintresset är stort i Sverige på alla sätt och vis. Något som dock nyligen börjar ta sig in i vårt avlånga land är konceptet fantasy sport.

fotboll_417737485

Vad är fantasy sport?

Som vissa kanske redan vet är fantasy sport ett koncept från USA där privatpersoner kan sätta ihop egna lag från proffsen i någon sport och tävla mot andra med vem som kan samla flest poäng. Detta görs många gånger på en privat nivå där man kanske tävlar endast mot sina närmsta vänner, men det finns även ordentligt stora ligor där många spelar samtidigt. Somliga sätts till och med upp av spelbolag och ger folk chansen att vinna pengar på detta.

Fantasy fotboll

I USA är det väldigt populärt med fantasy sport i sporter som amerikansk fotboll, baseball och basket. Men i många andra länder är det helt klart fotbollen som lockat mest. En som står ut från mängden även här är just fantasy Premier League. Intresset för den engelska ligan når världen runt och är även den mest populära utländska ligan här i Sverige.

Sätta ihop laget

När man börjar spela fantasy fotboll kommer man att behöva välja vilken liga man ska spela inom. Därefter måste varje spelare i ligan bedömas och ges ett värde. Detta är hur mycket man måste betala för att ha med denna spelare i sitt drömlag. Och naturligtvis har man bara viss mycket att spendera på sitt lag.

Men man kan heller inte bara välja två eller tre av ligans bästa spelare och stanna där. När man spelar fantasy sport måste man sätta ihop ett helt lag. Man kan därför heller inte bara välja 11 anfallare. Laget måste vara en vedertagen laguppställning och därför innehålla anfallare, mittfältare, försvarare och en målvakt.

När dessa spelare sedan spelar sina matcher i ligan får man poäng när de bland annat gör mål, får assists, räddar mål och så vidare. Normalt sett får man dock alltid en poäng när en av ens drömlagspelare är med i en match, även om de sedan inte lyckats samla poäng på något annat sätt.