Sport för alla

Kondition och styrka, två viktiga delar för att bli en bra fotbollspelare

Vad är det som gör att vissa fotbollsspelare blir stjärnor  medan andra visserligen blir bra, men inte i landslagsklass?

fotboll

Det har länge funnits en debatt om att det är den stora talangen som gör det. Visst är alla ense om att talang är till mycket stor hjälp för dig som vill lyckas, men det är fler och fler som ifrågasätter den blinda tron på talangen och pekar istället på att det är bra och seriös träning under lång tid som är gemensamt för i princip alla våra världsstjärnor, oavsett talang i de tidiga ungdomsåren.

Styrka

Tidigare har det funnits en uppfattning att styrketräning inte är bra för tekniska och spelskickliga spelare, då den snabbhet och rörlighet de har kan minskas. Idag är det här något som har förändrats. Ett bra exempel är vår egen Zlatan Ibrahimovic, som har blivit världsstjärna genom att både ha bländande teknik, samtidigt som han är tuff och orädd i straffområdet. Hur mycket styrketräning som är lämpligt är individuellt, men fler och fler klubbar installerar egna gym på träningsanläggningen, till exempel från Gymkompaniet, ett företag som har specialiserat sig på att sälja gymutrustning och träningsredskap på nätet.

Kondition

Det är många matcher som avgörs i slutminuterna för att det ena laget är helt slutkört medan det andra fortfarande har mycket kvar att ge. Det beror ofta på att konditionsträningen inte har fått den uppmärksamhet den förtjänar. I många fall är det helt enkelt så att det är roligare att träna teknik och spela match, dessutom är det i regel svårt att få träningstider och korta pass, så att ägna halva tiden åt löpträning är inte varken möjligt eller försvarbart.

Lösningen brukar vara att spelarna får individuella träningsprogram för konditionsträningen, men hur väl de följs varierar beroende på spelarnas egen motivation och hur uppföljningen från ledarna är. Ett sätt att snabbt få bättre konditionsträning är att spelarna tränar privat i par eller mindre grupper, samt att  klubben gör regelbundna konditionstest för att se spelarnas status.

Smidighet

På senare år har en del lag även börjat varva styrka och kondition med andra typer av träning, såsom yoga eller bodybalance. Det är inte direkt en typ av motionsform som anses som manliga. Men många har märkt effekten att de blir smidigare och mjukare i kroppen då de stretchar ut sina muskler på ett helt annat sätt. Det i kombination med övrig träning har visat sig ge ett mycket bra resultat. Andra positiva effekter man märkt är att spelarna återhämtar sig mycket snabbare efter matcherna och kommer i gång snabbare på träningarna. De känner sig smidigare och mer rörlig.

Det är  Manchester Uniteds superstjärnan Ryan Giggs som inspirerat många till denna nya, alternativa träning.