Sport för alla

Det är viktigt att stretcha

Vi är nog ganska många som inte stretchar efter fotbollsträningen. Efter träningen vill man oftast kasta sig i duschen och åka hem för att äta något. Men för att vi inte ska bli stela och därmed riskera att bli sämre spelare som orkar mindre så är det viktigt att vi stretchar kroppen medan den är varm för att vi ska fortsätta att vara smidiga och rörliga. 

Det värsta som finns är att bli skadad inför en spännande säsong eller under en väldigt viktig match, känslan när man inser att man inte kommer att kunna spela är obeskrivligt hemsk. Vi borde därför göra allt vi kan för att undvika att hamna i dom situationerna, sen finns det såklart saker som vi inte kan påverka som skador som uppkommer vid exempelvis närkamper eller på andra oförutsedda sätt. Men det är ett faktum att kroppen klarar tuffare smällar och intensivare arbete om det är väl underhållen, genom bland annat stretching.

Det finns framförallt tre bra anledningar till att stretcha efter träning och dom är att du hjälper dina muskler att slappna av, du ökar återhämtningsprocessen och blodcirkulationen. Utöver dom tre anledningarna så finns det en rad andra positiva effekter som kommer med stretching. Är du fotbolls idrottande är en anledning framförallt att du förbättrar din funktionalitet som spelare samtidigt som du minskar skaderisken.

Föreslå för dina tränare att överväga om det finns resurser i klubben som gör att ni kan köpa in stretching mattor. Stretching kan och bör vara en del av träningen.

Gymkompaniet Sverige AB har allt du och ditt lag kan tänkas behöva för att få ut det mesta av ert fysiska utövande, där hittar du även flera olika stretching mattor till bra priser.

Lycka till!