Sport för alla

Chelsea – Fotbollslaget med anor

Ett av våra favoritlag i Premier League är Chelsea. Chelsea FC, som är förkortning på Chelsea Fotball Club, bildades 1905 och deras hemmaplan är Stamford Bridge i sydvästra London.

4866698-fc-chelsea-logo

 

Sedan 2003 ägs klubben av en rysk oljemiljadär Roman Abramovitj, och tack vare hans köp av klubben har de lyckats nå stora framgångar både i Premier League men även i Champions League. Deras träningsarena finns vid Cobham i Surrey, men allmänheten får inte tillträde till dessa träningssessioner. Dock är det vissa dagar som organiseras för att man som supporter eller allmänt intresserad ska få se vissa träningar på Stamford Bridge.

Lagets färger är blått och vitt och det är dessa färger som dominerar på läktaren vid hemmamatcher på Stamford. Det är väl värt att investera i åtminstone en halsduk i Chelsea-färger om du planerat att åka för att se en match – du kommer definitivt att smälta in mycket bättre . Köp Chelsea-attiraljerna redan i Sverige, det finns allt från tröjor, mössor, halsdukar och mycket mer i lagets färger och med dess emblem.

När det kommer till just Chelseas klubbmärke, så har det under en 100-års period ändrats fem gånger. Det första klubbmärket användes aldrig på matchtröjor. 1952 förnyades loggans utseende och man använde detta emblem under en säsong. Under 33 års tid använde man sedan ett klubbmärke som vars design var inspirerad av det medborgerliga vapnet för ”Metropolitan Borough of Chelsea”. Den fjärde varianten började man använda 1986 och den fanns kvar i 19 år. 2004 lanserades det klubbmärke som är aktuellt nu idag, och det påminner till stor del om den variant som var den tredje i ordningen.

2005 var året som Chelsea FC fyllde 100 år och samma år vann de även ligan för andra gången i historien. De hade tidigare år, under 70- 80- och 90-talet vunnit silver, men tog guld första gången 1955.

För att hålla dig uppdaterad om vad som händer med klubben rekommenderar vi att du regelbundet kollar Chelseas hemsida. Här finns allt från information om guidade turer på Stamford Bridge till senaste nyheterna om laget.